Mogen mijn kinderen teveel?

Ik heb wel eens gehoord dat mijn kinderen veel mogen. Dat ik makkelijk ben en te lief. Ook hoor ik gelukkig heel vaak dat ik mijn handjes mag dichtknijpen hoe goed ze luisteren. Ik denk juist doordat ze door mij heel relax en vrij worden opgevoed en er niet zoveel regels zijn ze daardoor best hele makkelijke kinderen zijn.
Het maakt me trouwens niet uit hoe anderen denken over mijn opvoeding, maar ik vind het wel leuk als ik erover na denk ik ze wel gelijk geef. En daar ben ik eerlijk gezegd ook echt trots op want dit werkt voor mij het best.

 

Mijn kids mogen op snoep en chips na eigenlijk al het eten zelf pakken waar ze zin in hebben. We hebben op zich wel vaste tijden qua eten, maar als ze na een uur weer een cracker fruit of boterham willen pakken mogen ze dat lekker pakken. Als ik honger heb pak ik ook gewoon eten wanneer ik dat wil. Met chips en snoep weten ze dat dit wel gewoon gevraagd moet worden en daar zit ook vaak het antwoord nee tussen hoor.
Mijn kids hebben overigens net als ik niet echt aanleg en kunnen wel wat extra voeding gebruiken.

Ze mogen op hun slaapkamer de hele dag de tent afbreken en rommel maken, maar ze weten ook ze dit eind van de dag zelf moeten opruimen. Eerder liep ik 300 keer de kamers binnen om te zorgen dat het netjes bleef. Met drie jongens is dat echt niet te doen. Ik snap dat ze hutten met dekens willen bouwen en dat plakband en touwtjes overal aan geknoopt worden. Ze mogen lekker creatief bezig zijn als het maar weer opgeruimd word.

Jayson en Luca letten heel goed op in verkeer. Ik merk wel dat ze vergeleken veel leeftijdsgenootjes wel wat verder weg van huis mogen. Wel is het zo dat Luca dan altijd met Jayson samen gaat dus ik kan ze gerust naar een supermarkt sturen wat best aan een drukke weg ligt, maar ik denk je dit zelf wel aan voelt of je kinderen genoeg op letten anders had ik dat niet toegelaten.

Verder vinden ze wat ik vaak hoor mij een gekke moeder waar bijna alles mag. Dat komt ook omdat ik impulsieve ideeen heb wat ik zelf leuk vind, maar hun als kind natuurlijk geweldig vinden. Zo zette ik ooit een zwembad op midden in de woonkamer en speelde we in de winter zomertje. Eten we in een donker bos of slapen we naast de kerstboom met matrassen en nog wel meer van dat soort impulsieve acties.

De regels die bij mij wel echt gelden zijn:
Niet schreeuwen en rennen binnen. Ik kan er gewoon echt niet tegen! Willen ze dit wel dan mogen ze meteen buiten gaan rondrennen en spelen. Dit geldt ook in winkels, ik zei altijd in de winkels? Lopen we en praten we zacht. En buiten? Dan mogen jullie weer rennen! Inmiddels hoef ik ze dit niet eens meer te zeggen.

Bedtijd is heel duidelijk. Je gaat gewoon meteen slapen en gedoe met smoesjes ga ik niet aan. Ze weten dit en ik heb bijna nooit problemen hiermee. Opstaan net zo, ze mogen voor 7 uur niet uit bed en wat dat betreft zijn het uitslapers en slapen ze overal doorheen.

 

Eten moeten ze netjes doen en gewoon hun gezonde portie binnenkrijgen, maar ik ben niet de eet je bord leeg moeder. Heb je later honger is dat je eigen probleem en dan gaat het, pak maar iets anders echt niet op.
Ze moeten hun eigen bord opruimen en helpen. Eind van de dag hebben we een 10 minuten dansende muziek opruim beurt. Ik knal de muziek hard aan en alle drie helpen ze mij dan om in 10 minuten alles terug op de plekjes te leggen. Uiteraard lukt dat niet in 10 minuten en doe ik veel zelf, maar ze hebben dan in ieder geval geholpen en soms duurt dat zo lang dat ik er zelf beter even doorheen kan knallen;)

Voor de rest verloopt alles altijd redelijk relax. Tuurlijk is het wel eens chaos of maken ze ruzie en ja ook ik schreeuw er wel eens even flink doorheen, maar als dat gebeurd weten ze het menens is omdat dat niet snel voorkomt, maar na drie keer lief vragen en niet luisteren gaat mijn volume wel even flink omhoog.

verder heb ik gewoon drie boys waar ik gerust mee naar een restaurant kan gaan of in mijn eentje wel een vlucht naar het buitenland met alle drie zou kunnen boeken! Mijn zin is altijd, ben jij lief, ben ik lief. Ben jij vervelend is mama ook niet leuk. Kies dus zelf maar! šŸ˜‰

Hoe ben jij als ouder?

 

mommysworld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *