Mariëtte’s Child Care – Hanukkah

Kindertehuis Mariette's Child Care – Weeshuis in Ghana

In de nagelstudio zit ik gemiddeld anderhalf uur met een klant te kletsen. De ene keer gaat dit over beauty, mooi weer of andere gezellige gesprekken, maar soms hoor ik ook verhalen waar ik kippenvel van krijg, zo ook bij het verhaal van Myrza. Zij steunt een stichting door maandelijks een steentje bij te dragen voor een kindje en is zelf  in 2014 naar Ghana afgereisd om het meisje te ontmoeten. Iets waar ik echt veel respect voor heb en haar daarom ook graag de kans gaf om hieronder het verhaal te vertellen om zo ook iets te kunnen betekenen en de stichting landelijk meer bekendheid te geven.

 

1

Mariëtte vertrok in 2004 naar Ghana om als vrijwilligster te werken in een kindertehuis. Twee jaar later heeft zij, samen met haar Ghanese man Moses, haar eigen kindertehuis ‘Hanukkah‘ gebouwd. Het tehuis staat in Sunyani, een plaats op 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Accra. Hier zetten ze zich met hart en ziel in voor ‘hun’ kinderen in de leeftijdscategorie van 0 – 17 jaar. Sinds de opening in 2006, schommelt het aantal kinderen dat in kindertehuis Hanukkah verblijft rond de 40.
Moses en Mariëtte willen hen niet alleen liefdevol opvangen en verzorgen, maar ook een toekomst geven. Daarom helpen ze de kinderen een vak te leren. Ook de lokale bevolking werkt mee in het kindertehuis én in de ‘Circle of  Life School’, die in 2014 geopend is.

2

Anders dan veel kindertehuizen neemt Hanukkah ook baby’s en kinderen met een beperking aan. De kinderen zijn niet allemaal wees en de term ‘weeshuis’ is dan ook niet correct. Van sommige kinderen is niet bekend wie de ouders zijn omdat de kinderen bijvoorbeeld te vondeling zijn gelegd. Andere ouders kunnen niet voor hun kinderen zorgen omdat ze bijvoorbeeld zelf een (geestelijke) beperking hebben, verslaafd zijn, of de moeder overleden is en de vader te veel moet werken om een jong kind de nodige zorg te bieden. De Kinderbescherming (Social Welfare) bepaalt of een kind nog thuis kan wonen.

Het was al lang een droom van Moses en Mariëtte om ook een basisschool te bouwen. Deze moet in eerste instantie mogelijkheden bieden op goed en betaalbaar privé onderwijs voor kinderen in en om Sunyani. Daarnaast is het een bron van inkomsten voor Hanukkah, zodat het kindertehuis steeds minder afhankelijk is van sponsors uit Nederland.

3

In 2010 is een stuk land tegenover kindertehuis Hanukkah gekocht. Vanaf oktober 2011 is de bouw gestart en na twee jaar keihard werken is op 26 juli 2014 de Circle of Life School feestelijk geopend. De school bestaat uit twaalf klassen, een computerruimte, een bibliotheek en een docentenruimte.

4

Kindertehuis Hanukkah wordt gefinancierd door Stichting Mariëtte’s Child Care. De stichting is op 24 september 2004 door Mariëtte’s ouders Marjo van Dijck en Gerrit Krouwel opgericht. Marjo, Gerrit en medebestuurslid Jeroen Boekel dragen zorg voor de sponsoring en de vrijwilligers. Dit doen zij geheel belangeloos.

De stichting ontvangt géén subsidie van de Ghanese of Nederlandse overheid. Ze zijn volledig afhankelijk van de giften van particulieren en bedrijven. U kunt hun steunen, met bijvoorbeeld een donatie (NL46ABNA0619509341).

Natuurlijk hadden ze deze prachtige school niet kunnen bouwen zonder de geweldige inzet en bijdrage van veel sponsoren en vrijwilligers. De hulp van Wilde Ganzen was in financiële zin, de doorbraak om de bouw van de school te kunnen afronden.
Het interieur van de school is geheel afkomstig van scholen en kinderdagverblijven uit Nederland.  De lokalen zijn vrolijk beschilderd en ingericht door vrijwilligers.

5

Ikzelf steun Hanukkah door maandelijks een steentje bij te dragen voor een kindje. Het bijzondere van deze stichting is dat het meisje ook weet dat ik haar sponsor. Zelf ben ik in de zomer van 2014 naar Ghana geweest, hier heb ik haar ook ontmoet. Ik kan je niet in woorden uitleggen hoe bijzonder dit is. Op het moment dat je de poort van Hanukkah door komt, wordt je door zoveel liefde en enthousiasme ontvangen.  Ik wil jullie graag alles vertellen maar dat is té veel om op papier te zetten.  Onderaan vindt u websites waar u nog meer informatie kunt vinden.

Uiteraard is het ook voor jullie mogelijk om vrijwilliger te worden. Sinds de opening van Hanukkah in 2006 heeft het kindertehuis meer dan 250 vrijwilligers verwelkomd. Tegenwoordig zijn er gemiddeld ongeveer vier tot zes vrijwilligers tegelijk op Hanukkah. Als Mariëtte en Moses in Nederland zijn komt het wel eens voor dat er geen vrijwilligers zijn. De lokale medewerkers kunnen het tehuis dus in principe zelf draaiende houden, maar de persoonlijke aandacht voor de kinderen ontbreekt dan nog wel eens. Het is voornamelijk voor deze aandacht dat wij grote behoefte hebben aan de hulp van vrijwilligers.

6

Stichting Mariëtte’s Child Care is volledig afhankelijk van de steun van particulieren én bedrijven.
Ze zijn erg blij met bedrijven die ons werk in Ghana willen steunen.  Wanneer u geïnteresseerd bent om de stichting zakelijk te steunen (financieel en/of in natura), neem dan contact op via: info@mchildcare.nl en/of 06-42145775 (Marjo van Dijck) om de mogelijkheden te bespreken. Alvast hartelijk dank!

Wilt u meer weten of op de hoogte blijven?
Kijk dan zeker eens op de website van mchildcare .
Ook is er een Facebookpagina  waar je meer informatie kunt vinden.

000
Myrza ik vind het erg knap dat je je hier zo goed voor inzet en er mensen zijn zoals jou en alle genoemde namen hierboven inclusief natuurlijk degene die deze stichting hebben opgezet!
Keep up the good work girl♥

mommysworld

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *